Безвізовий режим для України

Шановні клієнти, раді повідомити Вам, що 11 червня набув чинності договір про запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС. А це означає, що тепер відвідувати улюблені країни буде простіше!

Але на радощах не слід забувати основні правила для перетину кордону з ЄС. Наступна інформація допоможе Вам отримати відповіді на найпоширеніші питання та підготуватися до поїздки за кордон.

У які країни можна виїжджати згідно з договором про “безвіз”?

Нарешті, українці зможуть відвідати практично будь-яку країну Європейського союзу. Виняток становлять Великобританія та Ірландія (будучи членами ЄС, вони не входять до Шенгенської зони).

Також жителі України зможуть без візи перетнути кордони Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії, які не входять до ЄС, але мають особливі умови у Шенгенській угоді.

Які документи треба мати при перетині кордону з країнами ЄС?

Для подорожей до країн ЄС без візи Вам обов’язково потрібний біометричний паспорт, який відповідає міжнародним стандартам.

Але для громадян, які мають закордонний паспорт старого зразка та чинну шенгенську візу, правила залишаються незмінними.

Крім біометричного паспорта, співробітники митної служби можуть вимагати додаткові документи. Такі як:

  • запрошення в країну;
  • документ про бронювання готелю або підтвердження місця проживання;
  • зворотний квиток;
  • виписка з банку або чек із банкомату, з необхідною для кожної країни сумою на проживання
  • страховий медичний поліс;
  • поліс страхування цивільної відповідальності власника транспортного засобу (якщо ви подорожуєте автомобілем);

Скільки можна знаходитися в країні ЄС?

У країни ЄС українці можуть виїжджати на 90-денний період (на кожні 180 днів). Тобто. кожні півроку Ви матимете можливість перебувати в країнах ЄС терміном не більше ніж на 90 днів.

Чи можуть відмовити у перетині кордону з ЄС?

Можуть відмовити у 2 випадках: якщо у Вас немає документа з переліку вище, а також якщо Ви перебуваєте у списку осіб, яким заборонено в’їжджати до ЄС (напр. Ви перевищили термін перебування в країні в попередню поїздку).

З якою метою українці можуть подорожувати без візи до країн ЄС?

У країни ЄС будуть допущені ті громадяни, які прямують туди за такими цілями: туристичною, сімейною чи діловою.

Але пам’ятайте, що нещодавно прийнятий безвізовий режим для України не включає поїздки з метою проживання, працевлаштування та навчання. У даному випадку Вам все ж таки потрібно буде отримати довгострокову візу.

Приємних мандрівок!